Wij zijn bereikbaar op

0341 437 444

Zoeken

Gebruikelijk loon niet lager door ziekte

Als dga moet u uit uw bv een gebruikelijk loon opnemen. Ziekte leidt er in beginsel niet toe dat het gebruikelijk loon lager mag worden gesteld dan wettelijk is voorgeschreven, aldus rechtbank Gelderland.

Medisch

Gebruikelijk loon

MedischHet gebruikelijk loon dient volgens de wet te worden vastgesteld op 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking of op het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn bij uw bv, indien een van deze bedragen meer is dan € 47.000. Is het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking lager dan € 47.000, dan wordt het gebruikelijk loon vastgesteld op dit bedrag.

Ziekte niet van invloed

In bovengemelde uitspraak had een bv aan zijn dga geen salaris uitbetaald, omdat de man bijna het hele jaar ziek was geweest. In het jaar had hij ook een hartoperatie ondergaan. Toch vond de rechtbank dat het gebruikelijk loon volgens de wettelijke uitgangspunten moest worden vastgesteld.

Doorbetalingsverplichting

De rechter wees erop dat wettelijk een doorbetalingsverplichting geldt van het loon bij ziekte. Ook bleek uit de cijfers dat er in het betreffende jaar omzet was gemaakt. Omdat de dga hiervoor zorgde, had hij in ieder geval enige arbeid verricht.

Verlies onvoldoende

De bv wees er ook nog op dat er sprake was van een verliesgevende situatie die ervoor zorgde dat het gebruikelijk loon niet kon worden uitbetaald. De rechtbank vindt het enkele feit dat er verlies werd gemaakt onvoldoende. Als de situatie zo penibel is dat het gebruikelijk loon niet meer betaald kan worden, moet dit voldoende aannemelijk worden gemaakt. De naheffingen loonbelasting bleven dan ook in stand.

Heeft u vragen over de hoogte van het gebruikelijk loon, neem dan contact met ons op.

Als dga moet u uit uw bv een gebruikelijk loon opnemen. Ziekte leidt er in beginsel niet toe dat het gebruikelijk loon lager mag worden gesteld dan wettelijk is voorgeschreven, aldus rechtbank Gelderland.

LIV vervalt en LKV ouderen bouwt af vanaf 2025

LIV vervalt en LKV ouderen bouwt af vanaf 2025 De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waarin het lage-inkomensvoorde...

Verdeelt u de hypotheekrenteaftrek over u en uw partner?

Bent u eigenaar van een woning waarop hypotheek rust en heeft u een fiscale partner, dan kunt u de aftrek van de hypotheekrente on...

Aandelen familiebedrijven toch belast in vermogensaanwasbelasting

Aandelen in familiebedrijven worden straks ook via de vermogensaanwasbelasting belast. Eerder was het plan dat deze via de vermoge...